De tweede helft van 2023 krijgen we bij Virena Autogroep een nieuwe telg in de showroom, namelijk de Kia EV9. Een grote, volledig elektrische, SUV met drie zitrijen. De nieuwe designtaal van Kia, ‘opposites United’ is voor het eerst toegepast op deze zeer grote SUV. Kia neemt met dit model een belangrijke stap in de transformatie van het merk naar een rol als aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen.

 

“De EV9 herdefinieert de normen op het gebied van exterieur- en interieurdesign, connectiviteit, praktische bruikbaarheid en duurzaamheid”, zegt Karim Habib, Executive Vice President en hoofd van het Kia Global Design Center. “Hij biedt de bestuurder en passagiers een verfrissend en hoogwaardig alternatief met nieuwe mogelijkheden en volop comfort door op innovatieve wijze gebruik te maken van ruimte, technologie en design.”

 

Een nieuwe designbasis voor toekomstige elektrische SUV’s

Elegante lijnen en hoekige vormen vloeien samen in een moderne en stijlvolle SUV, het ontwerp van de EV9 is het resultaat van de ‘Opposites United’ designtaal van Kia. ‘Bold for Nature’ – een designvisie waarbij natuurlijke en materiele elementen met elkaar worden gecombineerd – speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het exterieur. Het geheel resulterend in een robuuste SUV die in alle situaties uit de voeten kan.

 

De bekende Tiger Face van Kia vinden we ook terug op de EV9. Het front kenmerkt zich daardoor met een in carrosseriekleur uitgevoerde grill en zeer strakke lijnen. e opvallende verticale koplampen en smalle LED-dagrijverlichting die horizontaal doorloopt in de flanken van de auto, versterken optisch de breedte van de EV9. De kleine hoogglans koelopeningen en robuuste bodemplaatbescherming versterken het veelzijdige karakter van de EV9, en de innovatieve ‘Star Map’ LED-technologie zorgt voor een nieuwe lichtbeleving en een geavanceerd, geanimeerd lichtpatroon. Deze technologie gaat ook zijn weg vinden naar de toekomstige EV’s van Kia.

 

Een interieur met ongekende niveaus van ruimte, comfort en beleving

Met dank aan het Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Kia heeft de EV9 een lange wielbasis en een compleet vlakke vloer. Die combinatie zorgt voor enorm veel ruimte met een comfort op lounge-niveau voor alle drie de zitrijen. De EV9 wordt leverbaar in een zes- of zevenpersoons opstelling. Mooie bijkomstigheid is dat tijdens het laden de stoelen op de eerste en tweede rij in een relaxtstand gezet kunnen worden. Hierbij kunnen inzittende ook even bijladen voor het vervolg van hun rit. De stoelen op de 2de rij zijn teven 180 gradebn draaibaar en de stoelen op de 3de rij beschikken over bekerhouders en laadpunten voor mobiele apparaten.

 

Het interieur is ruimtelijk, licht en luchtig en kenmerkt zich door zijn hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Uiteraard beschikt de EV9 over een hoge kwaliteitsbeleving.

Het zwevende panoramische dashboard loopt van het stuurwiel door tot in de middenconsole. Het omvat twee 12,3 inch schermen en een additioneel display voor een indrukwekkende digitale beleving en moeiteloze bediening van de functies, zonder al teveel knoppen.

 

Prestaties

De Kia EV9 staat net als de EV6 op het E-GMP platform en zal worden uitgerust met twee batterijpakketen, te weten 76,1 kWh en 99,8 kWh. Die laatste zal in Europa uitsluitend geleverd worden. Het batterijpakket zal gekoppeld worden aan een RWD (één elektromotor) of een AWD met twee elektromotoren. Naar verwachting zal de RWD versie met 19 inch velgen een maximale actieradius meekrijgen van ruim 540 km. Door de 800V-technologie is 239 km laden in 15 minuten mogelijk. Het vermogen van de auto zal maximaal 383 pk en 600 Nm worden, instappen kan vanaf 204 pk en 350 Nm.

 

Van de EV9 zal ook een GT-Line uitvoering beschikbaar komen naast de overige uitvoeringen. Deze GT-Line zal beschikken over 21 inch velgen  waar de overige modellen 19 tot 20 inch velgen zullen meekrijgen.

 

Met een lengte van 5,01 meter zal dit de grootste Kia in de bestellijsten worden. Vooral de wielbasis is indrukwekkend te noemen met meer dan een riante 3,1 meter. Hiermee is de EV9 ruimer dan de EV6. Hij biedt zelfs 10 cm meer tussen voor en achteras dan Land Rover’s Range Rover. De Ev9 mag ook een aanhanger meenemen tot  – afhankelijk van de markt –  2500 KG.

 

Vehilce-to-grid (V2G)

Kia is ontzettend trots op het feit dat Nederland het eerste land zal zijn waar de EV9 over V2G zal beschikken. Met de introductie van V2G in Nederland zal het mogelijk worden om met de auto terug te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Zo kan de EV9 in de toekomst een belangrijke rol spelen binnen het eco-systeem van de energietransitie. Een prachtige ontwikkeling waar binnenkort meer informatie over naar buiten zal komen.

 

Prijzen van de EV9 zijn nog niet bekent maar zullen in Q2 volgen. De auto zal ook in de loop van Q2 te bestellen zijn. Hou hiervoor onze site in de gaten of neem contact op met onze mensen.

 

Altijd een warm bad in de buurt

Virena Autogroep is dé Kia dealer van de regio. Met vestigingen in Assen, Ten Boer, Emmen, Stadskanaal en Winschoten hebben wij meerdere locaties waar u met uw Kia terecht kunt voor onderhoud, APK of garantie werkzaamheden. Ook voor universeel onderhoud bent u bij ons aan het juiste adres en kunt u bij elke vestiging terecht, wij voeren speciaal hiervoor de Vakgarage formule. Uiteraard bent u ook van harte welkom om onze nieuwe Kia modellen te komen bekijken, proef te rijden en natuurlijk kijken onze mensen graag naar een passend inruilvoorstel. Vanaf medio 2023 zullen we nog makkelijker vindbaar worden als wij een vestiging in Groningen (stad) zullen openen. Onze mensen staan klaar om uw het warme bad gevoel te bezorgen en zo kun ja kennis maken met het nr.1 merk van Nederland!